Skip to main content

11 December 2019 All Important Current Affairs


1. What was India’s rank in the Climate Change Performance Index 2019?
a) 22nd
b) 12th
c) 9th
d) 10th
Answer - (c) 9th 

2. Whose tweet won India’s ‘Golden Tweet’ honour for 2019?
a) Virat Kohli
b) MS Dhoni
c) Narendra Modi
d) K Sivan
Answer - (c) Narendra Modi 

3. Which Indian Telecommunications Company has rolled out Wi-Fi calling for its prepaid and postpaid subscribers?
a) Bharti Airtel
b) Vodafone-Idea
c) Reliance Jio
d) BSNL
Answer - (a) Bharti Airtel

4. When is the International Human Rights Day observed?
a) 8th December
b) 9th December
c) 10th December
d) 11th December
Answer - (c) 10 December

5. What is India’s position in the UNDP Human Development Rankings-2019?
a) 129
b) 132
c) 139
d) 142
Answer - (a) 129

6. Which place was named as the world's leading destination for sports tourism in World Travel Awards?
a) Mumbai
b) Abu Dhabi
c) Jordan
d) Mexico
Answer - (b) Abu Dhabi

7. Which Hindi poet was recently awarded the Gangadhar National Award?
a) Vishwanath Prasad
b) Akhilesh Chandra
c) Suryapratap Bhushan
d) Ashutosh Mishra
Answer - (a) Vishwanath Prasad

8. George Laurer passed away recently at the age of 94. He was known to have invented the following feature.
a) Credit Card
b) Card reader
c) Clothing iron
d) Bar code
Answer - (d) Bar code

Comments

Popular posts from this blog

Western Railway Apprentice Recruitment 2021

         Organization Name- Indian Railway Post Name-  Apprentices Total Vacancy- 3591 Fitter Welder (G&E) Turner Machinist Carpenter Painter (General) Mechanic (Motor Vehicle) Programming & Systems Administration Assistant (PSAA) Electrician Electronics Mechanic Wireman Refrigeration & AC Mechanic Pipe Fitter Plumber Draftsman (Civil) Stenographer (English) Qualification -   Matriculation or 10th class Pass in 10+2 examination system with minimum 50% marks in aggregate from a recognized board. * ITI certificate affiliated to NCVT / SCVT is compulsory in relevant trade. * Designated Trades: Fitter, Welder (G&E), Turner, Machinist, Carpenter, Painter, Mechanic,     Computer Operator and Programming Assistant (COPAA), Electrician, Electronic Mechanic,   Wireman, Plumber, Draftsman Civil, Stenography, Refrigeration & AC Mechanic. Age - 1 5 to 24 years as on 24th June 2021 Upper Age Relaxation: 05 years for...

Delhi Metrorail Recruitment || DMRC || Total Vacancy- 1493 || Multiple Posts, Both Freshers & Experienced || ITI, Diploma, Graduation, PG

Delhi Metro rail corporation (DMRC) has released a notification for fulfillment of 1493 vacancies. Both freshers and experienced candidates can apply in two categories i.e "Regular" and "Contractual". ORGANIZATION  Delhi Metro Rail Corporation POST NAME  Multiple Vacancies TOTAL POST  1493 EDUCATIONAL QUAIFICATION ITI, Diploma, Graduation, B.E/ B.Tech, LLB, M.Sc. CA/ICWA, MBA AGE (As On 01/12/2019) 18 to 30 Years (Excluding Age Relaxation) APPLICATION FEES UR, OBC, EWS,EXM - 500 SC, ST, PWD, WOMEN - 250 SALARY  As Per Post IMPORTANT DATES START: 14.12.2019 END: 13.01.2020 OFFICIAL NOTIFICATION Click Here OFFICIAL WEBSITE Click Here REGISTRATION/ LOGIN Click Here VIDEO ANALYSIS/ TUTORIAL Click Here  

Gram Rozgar Sevak (GRS) , Sambalpur, Odisha. Total Post-15

Organization Name-  District Rural Development Agency, Sambalpur Post Name-  Gram Rozgar Sevak (GRS) Total Vacancy-  15 (W-05) Salary-  7000 Job Location-  Sambalpur Qualification-  +2 Any Stream with Computer Qualification Age (As On-01/06/2020)- 18 to 40  Important Dates: ·         Application Start Date-  05/02/2021 ·         Application Last Date-  26/02/2021 Application Fee-  NIL Selection Process-  Merit List (Career Mark) Document Required-  Self-attested Photocopies of the following Documents are required Matriculation/ HSC Certificate. Matriculation/ HSC Mark Sheet. + 2 Certificate (CHSC & its equivalent). + 2 Mark Sheet (CHSC & its equivalent). Computer Proficiency Certificate (O Level & use of Odia Language). Higher Educational Qualification Certificate, if any. Residential Certificate. ...